Alkalmazások

Pozíció (állás, egyensúly)

xx

Távolság (dinamikus)

xx

Alaptechnikák (taiji 4, ill. 8 alaptechnikája)

Peng – Ennél a technikánál egy picit rugalmas, de nagyon feszes gömböt kell elképzelni, amit alkotunk a kezünkkel, testünkkel – ahol ezt alkalmazni akarjuk. A rugalmas, feszes gömb a támadást megállítja (elnyeli), vagy akár le is (vissza) tud róla pattanni (ha a Penget kiterjesztjük, akár gyorsan, fajin-el). Itt a helyes állás (gyökerek eresztése), a pozíció stabilitása, és a Peng ‘megtartása’ ami kulcsfontosságú. Enélkül a bejövő erőt nem tudjuk sehova sem levezetni (pl. a földbe). A jó és stabil Peng esetén ha védekezünk, a testpoziciónk az ellenfél erejét a lábunkon keresztül a földbe vezeti, így mintha a földet tolná.

Lü – Ez az elterelés. Ennél a technikánál a támadás elvezetése a cél. Egy  támadást, illetve annak irányát derékszögben (a mozgás irányához képest) a legkönnyebb megváltoztatni. Nem az a cél, hogy megállítsuk, hanem hogy a támadó azt érezze hogy ‘szinte már mindjárt’ eléri a célját (eltol, megüt, stb). Ezért az nagyon fontos, hogy nem csak az érintkezés legyen meg, hanem addig engedjük amíg kis erőt ki is fejt felénk. Ha csak megérint minket, nincs mozgás – akkor mi sem mozgunk. De ha akár védés közben azt érezzük, hogy már nemcsak hozzánkért, hanem már erőt kezd kifejteni, akkor kell eltéríteni, miközben végig úgy érzi, hogy támad (és mindjárt eléri célját).

Ji –

An –

Derék

Mozgás közben a derék (dantien) használata elengedhetetlen. Enélkül ‘csak’ vállból, vagy karból fogunk alkalmazni, erőt kifejteni; a testünktől függetlenül, ami során érezhetően kevesebbet tudunk elérni, mintha az egész testünket ‘bevetjük’. Az egész test bevetéséhez a gerinccel kapcsolatos, a gerinc tudja továbbítani a törzsünk erejét, lendületét akár a vállakon keresztül a kezekbe vagy a csípőn keresztül a lábakba.

Lökőkéz

A lökőkéz gyakorlatok a fent felsoroltak szinergiája többféle gyakorlatsoron keresztül. Épp ezért, a fenti alapok nélkül a lökőkéz akár egy sima erőszakos tilitoliba torkollhat aminek semmi értelme nincs (gyakorlás címszó alatt).

Fajin

xx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *