Mesterem

Shifu Duan Zhichao

Az 1976. október 13-án született kínai mester 1985-ben alig kilenc esztendősen kezdte el a harcművészet tanulását.

Két évvel később már részt vett a tartományi versenyeken, s 1987 és 1996 között több mint 60 arany-, 30 ezüst- és 10 bronzérmet szerzett. Közben az országos bajnokságokon, versenyeken is bizonyította rendkívüli képességét, felkészültségét. 1989-től 2002-ig több mint 40 arany-, 30 ezüst- és 30 bronzérmet nyert a kung-fu (wushu) őshazájában. 1987-1990 között Kína Shan Dong tartományi wushu csapatának versenyzőjeként gyűjtötte az érmeket. Eredményeire, tudására 1990-ben Kína He Nan tartományi wushu szövetségének vezetője is felfigyelt, s elkérte őt a Shaolin Templom vezetésétől, hogy a tartományi és a kínai válogatottat erősítse a továbbiakban. Így lett a He Nan tartományi wushu csapat, 1997-től pedig a kínai válogatott keret versenyzője egészen 2002-ig.

1993-ban a “Kínai Nemzetközi Shaolin Wushu” elnevezésű ünnepen megkapta a “Wushu Bölcs” nevet. 1996-tól Kína Song Shan Shaolin Templom Chan eredetű wushu iskola főedzője, 1997-től pedig Kína Shan Dong Tartomány Song Jiang wushu iskola (mely eddig a legnagyobb és legjobb Kínában) főedzőjeként tevékenykedett. 1997-ben részt vett a nyolcadik, majd 2001-ben a kilencedik országos wushu bajnokságon, melyek végén eredményei elismeréseként a He Nan tartomány sportminisztériuma mindkétszer kitüntette és a Li Gong nevet adományozták neki.

A versenyzés, a tanítványok felkészítése mellett komoly gondot fordított önmaga képzésére is. 1997 júniusában elvégezte a Kínai Zheng Zhou Sport Egyetemet, 1998 októberében pedig megkezdte tanulmányait a Kínai Guang Zhou Sport Egyetemen, melyet 2002 júniusában, közvetlenül Magyarországra érkezése előtt fejezett be, s ahol baccalaureatusi fokozatot kapott. Sportolói teljesítményeiért, a kínai válogatottban elért sikereiért a Kínai Wushu Szövetségtől kiérdemelte a “Wu Ying Ji” (hős harcos) fokozatot is, mely ott a legmagasabb sportolói rangot jelenti.

A kínai wushu csapattal több, mint húsz országban népszerűsítette a wushut, igyekezett minél több támogatót megnyerni a sportág olimpiai programba történő felvétele érdekében, s ezek során még a NOB elnökével folytatott tárgyaláson is részt vett.

A wushu és a taijiquan magyarországi gyakorlói nagyon sokat nyertek azzal, hogy Duan Zhi-chao elfogadta kungfu testvére meghívását. Sok éven keresztül Magyarországon rendszeres edzéseket, szemináriumokat, táborokat tartott a magyar tanítványainak (és későbbi tanárainak).

*Forrás (nem mindenhol szó szerint idézve): Magyar Budo IX. évfolyam, 4. szám, 2002/4 30. oldal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *