Qigong

Ezen az oldalon a qigongról, azon belül is a nyolc brokáttekercs gyakorlatsorról írok. Főleg elméleti ill történelmi dolgokat amiket mesteremtől, illetve egyéb helyekről és könyvekből szedtem össze.

Mi a qigong?

– hamarosan –

Baduanjin (nyolc brokáttekercs gyakorlat) történelem

A nyolc brokáttekercs az egyik legrégebb és legismertebb egészségmegőrző qigong gyakorlat. Hatásait a meridiánokra (qi vezetékek) és a belső szervekre kifejtett masszírozó, nyújtó és ellazító mozgásokon keresztül fejti ki. A test, a légzés és a tudat lecsendesítésének gyakorlása során a gyakorlatok nemcsak a fizikai, hanem a szellemi egészségünket is karbantartja.

Bárkinek ajánlott, aki szeretné egészségét karbantartani és megőrizni. Kezdőknek és haladóknak egyaránt. Minden gyakorlatot alaposan átveszünk és megtanulunk.
Ajánlott taiji gyakorlóknak is, mivel a taiji sajátosságait jobban megismerhetjük a két gyakorlásmódszer kontrasztja által. Taijit gyakorlók új érzéseket tapasztalhatnak meg, mely elősegíti a taijiban való jártasságukat.

A gyakorlatsor Shifu Duan Zhichao mesterem által tanított, nagyrészt a kínai Shaolin templomban tanított belső, kisebb részből Shifu kínai vidéki kutató és gyűjtőmunkája során feljegyzett gyakorlataiból áll. Emiatt jó pár gyakorlat két részből áll.

A qigong órák anyaga a következő:

  • Bemelegítés
  • Kezdő gyakorlat
  • A nyolc Ba Duan Jin (nyolc brokáttekercs) gyakorlat
  • Levezető gyakorlat; masszázs – alkalmanként meditáció
  • Időnként a gyakorlatok hatásainak ismertetése

Baduanjin jótékony hatásai
(kínai gyógyászati és nyugati szemmel)

– hamarosan –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *