Alkalmazás alapok

Taijiquan gyakorlás közben ritkán, és akkor is általában érintőlegesen jön elő alkalmazás. Vagy úgy, hogy rögtön tudni kéne ‘elkapni’ valamit illetve kivédeni egy rúgást előbb :), s utána helyesen ütni vagy alkalmazni.

A lökőkezen tanultakra némileg alapozva, de attól függetlenül, és kicsit más vonalon haladva alkalmazás alapokat fogunk tanulni és főleg gyakorolni a következő közös edzése(ke)n.

Az ‘alkalmazás alapok’ nem arra fog fókuszálni, hogy egy (adott) forma (összes) mozdulatáról legyen valami a tarsolyodban, hanem olyan rávezető (s néha játékos) technikákat és készségeket gyakorlunk (egy-két konkrét lépés alkalmazásán keresztül is), amin keresztül idővel jobban megérezheted a taijiquan gyakorlati (harcművész) jellegét is – aminek a célja továbbra is a formagyakorlat helyesebb értelmezése.

Pár példa témakör:

  • peng, lü és ji, an – mozdulatokban és alkalmazásban
  • állások (váltása), stabilitás, dantian használat, erőkifejtés, egyensúly kibillentés
  • alapelvek: távolság, időzítés, tapadás/figyelés (ezek a lökőkéznél ugyanúgy fontosak)
  • készség kialakítás véletlenszerű (pl jobb, bal) irányból jövő támadásra

Csak tisztázásképpen ismét: nem ‘bunyót’, ill. önvédelmet fogunk tanulni, hanem pár rávezető alapelvet és technikát ami a formátokat fogja elsősorban javítani, de biztosabban fogtok tudni alkalmazást is gyakorolni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *